Quantum is a leading accounting and IT company specializing in providing comprehensive solutions tailored to the diverse needs of small and medium-sized enterprises.
By Quantum
15 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης
Κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα τέχνης.
Ο Ντα Βίντσι, ένας από τους εμβληματικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία, ήταν εξαιρετικά πολυπράγμων. Τα ταλέντα του δεν περιορίζονταν σε ένα καλλιτεχνικό πεδίο, εκτείνονταν σε ένα ευρύτατο φάσμα διαφορετικών μορφών έκφρασης. Πολύ συχνά μάλιστα, η τέχνη του περιπλεκόταν με τις επιστημονικές και τεχνολογικές του αναζητήσεις. Αυτό το πλέγμα ενδιαφερόντων είχε τα αριστουργηματικά αποτελέσματα που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα.
Σχεδόν 6 αιώνες μετά, στην Σκόπελο ιδρύεται ένα άλλο ΠΛΕΓΜΑ, με στόχο την διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού.
Στην Quantum στηρίζουμε ενεργά φιλόδοξες πρωτοβουλίες ανθρώπων με όρεξη, που προάγουν το πνεύμα και την καλλιτεχνική έκφραση.
Μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα Αγγελέτου, την συνιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Πλέγμα», η οποία με βάση της ένα νησί του Αιγαίου, έχει καταφέρει μέσα σε μία οκταετία να οργανώσει πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του «Πλέγματος» σε ένα μικρό νησί όπως η Σκόπελος;
Το Πλέγμα δημιουργήθηκε το 2014 από την Μαρία Ψαρρού και την Κωνσταντίνα Αγγελέτου. Οι ιδρύτριες είχαν ως κοινό τις σπουδές τους στην πολιτιστική διαχείριση και εκείνη την περίοδο κατοικούσαν σε νησιά (Άνδρο και Σκόπελο). Η έδρα του Πλέγματος επιλέχθηκε να είναι η Σκόπελος για πρακτικούς λόγους τήρησης φορολογικών υποχρεώσεων. Η ιδέα της δημιουργίας του Πλέγματος ήταν η δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και δράσεων εκπαίδευσης πολιτιστικών διαχειριστών.
Ποια ήταν η ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία;
Οι μικρές κοινωνίες είναι καχύποπτες απέναντι στη μορφή των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών λόγω σύνδεσής τους με τα σκάνδαλα ορισμένων ΜΚΟ στην Ελλάδα. Με την πορεία των χρόνων, την σταθερή πορεία των δράσεων μας υπερτοπικά, αλλά και ορισμένες δράσεις σε τοπικό επίπεδο, κέρδισε σιγά σιγά την αποδοχή και την αγάπη της τοπικής κοινωνίας. Στις τελευταίες δράσεις προ Covid που υλοποιήθηκαν στο νησί, είχαμε περισσότερους από 80 εθελοντές, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονταν από το νησί της Σκοπέλου.
Ποιες από τις δράσεις σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;
Θα ξεχωρίζαμε σίγουρα το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που ήταν η πρώτη μεγάλη μας δράση στο νησί της Σκοπέλου, αλλά με υπερτοπικό χαρακτήρα που αργότερα έγινε και διεθνές. Η δράση πραγματοποιούταν μέχρι και το 2019, δηλαδή πριν την πανδημία. Εξακόσιοι χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και ογδόντα εθελοντές έδιναν το “παρών” σε μια μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού στο νησί της Σκοπέλου. Η δράση έχει βραβευτεί ως καλή πρακτική και έχει παρουσιαστεί σε Πανεπιστήμια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως καλή πρακτική, ενώ έχει αποτελέσει και αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και δημοσιεύσεων στον κλάδο της πολιτιστικής διαχείρισης.
Θα ξεχωρίζαμε επίσης την δράση «Από γενιά σε γενιά» που υλοποιείται από το 2016 σε νησιά της Ελλάδας. Είναι μια διαγενεακή δράση προφορικής ιστορίας που συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στην πανδημία. Οι ιστορίες που έχουν συλλεχθεί όλα αυτά τα χρόνια προσφάτως έγιναν μικρά animation τα οποία θα είναι διαθέσιμα και δωρεάν σε όλους και όλες καθολικά προσβάσιμα.
Τέλος, αγαπάμε τις θεατρικές μας παραγωγές και συνεργασίες με μεγάλους φορείς: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Τεχνόπολη Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός κ.α. Φέτος θα κάνουμε πρεμιέρα στην Ολλανδία στο STEET Engins National Theatre την καινούρια μας θεατρική παραγωγή Bachee Underworld σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου.
Βάσει της εμπειρίας σας, ποια είναι η συσχέτιση της τέχνης και του πολιτισμού με την σύγχρονη κοινωνία;
Ο πολιτισμός είναι ένα βασικό κύτταρο εξέλιξης των σύγχρονων κοινωνιών. Με την πανδημία διαπιστώσαμε όλοι, πόσο ανάγκη έχουμε την κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων και πόσο μας έλειψαν οι δια ζώσης πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τώρα που ελπίζουμε να έχουμε περάσει στην μετά-covid εποχή εργαζόμαστε όλοι για την ανταπόκριση στις καινούριες ανάγκες της κοινωνίας όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί. Αυτό που σίγουρα παραμένει σταθερό διαχρονικά είναι η ανάγκη των ανθρώπων για προβληματισμό, διασκέδαση, συγκίνηση μέσα από πολιτιστικές δράσεις όλων των μορφών.