By Quantum

H Microsoft χαρακτηρίζει το CCleaner ως “Δυνητικά Ανεπιθύμητη Εφαρμογή”

Η Microsoft χαρακτηρίζει το δημοφιλές πρόγραμμα βελτιστοποίησης και καθαρισμού μητρώου CCleaner Windows ως δυνητικά ανεπιθύμητη εφαρμογή (PUA) στο Microsoft Defender.

Το CCleaner είναι ένα εργαλείο αφαίρεσης ανεπιθύμητων αρχείων, καθαριστής μητρώου (registry) και πρόγραμμα βελτιστοποίησης απόδοσης των Windows, που αναπτύχθηκε από την Piriform.

Το 2019, η Microsoft απαγόρευσε προσωρινά το CCleaner στα φόρουμ της Κοινότητας της Microsoft. Αυτή η απαγόρευση οφειλόταν στη γενική στάση της Microsoft ότι οι καθαριστές μητρώου και οι βελτιστοποιητές συστήματος μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σε συστήματα Windows.

Σε μια νέα καταχώριση απειλής που προστέθηκε σήμερα στον ιστότοπο Microsoft Security Intelligence, η Microsoft ταξινομεί τώρα το CCleaner ως απειλή PUA: Win32 / CCleaner.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί η Microsoft ταξινομεί τώρα το CCleaner ως PUP / PUA, αλλά η Microsoft δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει καθαριστές μητρώου και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

“Ορισμένα προϊόντα, όπως βοηθητικά προγράμματα καθαρισμού της registry υποδηλώνουν ότι η registry χρειάζεται τακτική συντήρηση ή καθαρισμό. Ωστόσο, σοβαρά ζητήματα μπορεί να προκύψουν όταν τροποποιήσετε εσφαλμένα την registry χρησιμοποιώντας αυτούς τους τύπους βοηθητικών προγραμμάτων. Αυτά τα ζητήματα ενδέχεται να απαιτούν από τους χρήστες να επανεγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα λόγω αστάθειας. Η Microsoft δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, καθώς η έκταση των αλλαγών που έγιναν από τα βοηθητικά προγράμματα καθαρισμού μητρώου ποικίλλει από εφαρμογή σε εφαρμογή “, αναφέρει η Microsoft σε ένα ενημερωτικό δελτίο από το 2018.

Επιπλέον, τα κριτήρια αξιολόγησης της Microsoft ξεκαθαρίζουν  ότι η εμφάνιση “παραπλανητικών” ή “ανακριβών” ισχυρισμών σχετικά με αρχεία και καταχωρήσεις μητρώου θα οδηγούσε ένα πρόγραμμα στο να εμπίπτει στην κατηγορία ενός “δυνητικά ανεπιθύμητου προγράμματος”.

«Η προστασία απο δυνητικά ανεπιθύμητες εφαρμογές στοχεύει στη διαφύλαξη της παραγωγικότητας των χρηστών. Εντοπίζουμε περιπτώσεις που προσφέρεται λογισμικό για εγκατάσταση άλλου λογισμικού που δεν έχει αναπτυχθεί από την ίδια οντότητα ή δεν απαιτείται για την εκτέλεση του λογισμικού, ανεξάρτητα από τρίτους», εξήγησε η Microsoft σε δήλωση στο BleepingComputer.

Η Piriform από την άλλη πλευρά είπε στο BleepingComputer ότι πιστεύουν ότι αυτό δεν ισχύει και προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Microsoft για να αφαιρέσει τον εντοπισμό.

“Ανακαλύψαμε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός υπάρχει μετά από αναφορές από τους πελάτες μας για δυσκολίες στην εγκατάσταση του CCleaner με το Windows Defender. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Είμαστε σε συζητήσεις με τη Microsoft και αναμένουμε σύντομα την επίλυση αυτού του θέματος”.

“Επισημάναμε ότι το Windows Defender φαίνεται να χαρακτηρίζει τη δωρεάν έκδοση του CCleaner ως ” Δυνητικά ανεπιθύμητο λογισμικό “, αλλά όχι τις επι-πληρωμή εκδόσεις του προγράμματος. Επίσης, αυτός ο χαρακτηρισμός δεν φαίνεται να οφείλεται σε πρόσφατες αλλαγές απο τη μεριά μας, καθώς το Windows Defender ειδοποιεί για απειλή άλλου λογισμικού της Piriform, όπως το Recuva (το οποίο δεν έχει ενημερωθεί για αρκετό καιρό) με τον ίδιο τρόπο. “

 

πηγή: BleepingComputer

created by – Copyright 2024