Quantum is a leading accounting and IT company specializing in providing comprehensive solutions tailored to the diverse needs of small and medium-sized enterprises.
By Quantum
Η μεγαλύτερη υποκλοπή του αιώνα: Διαρροή προσωπικών δεδομένων 533 εκατ. χρηστών του Facebook
Σύμφωνα με το Business Insider, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα περίπου 533 εκατομμύριων χρηστών του Facebook. Η αποκάλυψη αυτή, έγινε από τον Alon Gal ο οποίος είναι επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία πληροφοριών περί κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock.
Τα διαρρεύσαντα δεδομένα περιλαμβάνουν πολύ σημαντικές και ‘’ευαίσθητες’’ πληροφορίες όπως: ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου, η οικογενειακή κατάσταση, ο τόπος διαμονής, το επάγγελμα και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα δεδομένα αυτά, προέρχονται από χρήστες του Facebook από 106 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 32 εκατομμύρια από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια από την Ινδία.
Μάλιστα στην λίστα που ανήρτησε το Business Insider, η οποία είναι αυθεντική αφού διασταυρώθηκαν ορισμένα από τα δεδομένα με τους αριθμούς τηλεφώνων και το ID χρηστών του Facebook όπως εμφανίζονται στο προφίλ τους (όπου είναι διαθέσιμα), εμπεριέχεται και η Ελλάδα.
Πιο συκεκριμένα, στη χώρα μας διέρρευσαν στοιχεία από 617.722 λογαριασμούς και στην Κύπρο δεδομένα από 152.321 λογαριασμούς. Για τα ελληνικά δεδομένα, το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο, δεδομένου του ότι οι χρήστες του Facebook στη χώρα μας είναι περίπου 4 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 7 χρήστες είναι θύμα της υποκλοπής!
Ανάμεσα στα 617.722 εξ Ελλάδος θύματα της παγκόσμιας διαρροής συμπεριλαμβάνονται διάσημες προσωπικότητες, με το πιθανότερο σενάριο να μη γνωρίζουν ότι ο αριθμός του τηλεφώνου τους, ακόμα και αν θεωρούνταν απόρρητος, είναι πλέον στη διάθεση οποιουδήποτε αναζητήσει το αρχείο με τα διαρρεύσαντα δεδομένα. Το γεγονός αυτό, ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς οποιοσδήποτε γνωρίζει τον αριθμό του τηλεφώνου μπορεί να το χρησιμοποιήσει για διάφορες ενέργειες, από την αποστολή εξατομικευμένων διαφημιστικών SMS, μέχρι την παρενόχληση και την παραπλάνηση.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υποκλοπή ΔΕΝ αφορά τους κωδικούς πρόσβασης των προφίλ στο Facebook. Όμως, δεδομένου ότι πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, ως κωδικό πρόσβασης ούτως ώστε να τον θυμούνται εύκολα, η υποκλοπή ενδέχεται να πάρει τεράστιες διαστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην διαρροή απόρρητων δεδομένων, φωτογραφιών, βίντεο, προσωπικής αλληλογραφίας κτλ.
Η Facebook σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη διαρροή οφειλόταν σε ένα κενό, το οποίο έχουμε κλείσει, ήδη από τον Αύγουστο του 2019. Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν είναι παλιά». Αν η πληροφορία αυτή είναι σωστή, τότε όσοι πήραν στα χέρια τους τα δεδομένα αυτά ,έχουν στην κατοχή τους στοιχεία δύο ετών.
Με την πολύ σοβαρή αυτή είδηση είναι απόλυτα φυσιολογικό να δημιουργείται σύγχυση και άγχος στους χρήστες για το αν τα δεδομένα τους έχουν διαρρεύσει.
Αν θέλετε να δείτε και εσείς αν είστε κάτοχος ενός από τους 617.722 λογαριασμών από τους οποίους κλάπηκαν προσωπικά στοιχεία δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο πέρα από το να εισάγετε το email σας στον εξής σύνδεσμο.
Πηγές :