By Quantum

Τι συμβαίνει με τις ρυθμίσεις απορρήτου της Google;

Οι ρυθμίσεις απορρήτου της Google δεν προκαλούν σύγχυση μόνο στους χρήστες της, αλλά και στους υπαλλήλους της, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχουν προσκομιστεί σε αγωγή για τη συλλογή δεδομένων της Google.

“Η τρέχουσα διεπαφή χρήστη (UI) φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί πολλές λειτουργίες, αλλά με τέτοια πολυπλοκότητα ώστε να μην ειναι κατανοητές απο τους χρήστες”, είπε ένας υπάλληλος της Google, σύμφωνα με έγγραφα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Η αγωγή κατατέθηκε αρχικά από τον Γενικό Εισαγγελέα της Αριζόνα Mark Brnovich τον Μάιο. Οι νέες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το “The Arizona Mirror”.

“Ακόμη και ανώτεροι υπάλληλοι της Google δεν καταλαβαίνουν υπό ποιες συνθήκες η Google συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας”, καταγγέλει ο Brnovich.

Η έρευνα της Αριζόνα ξεκίνησε από ένα άρθρο του Associated Press του 2018 που δείχνει ότι οι υπηρεσίες της Google  αποθηκεύουν δεδομένα τοποθεσίας από μια συσκευή Android ή iPhone, ακόμα και αν απενεργοποιηθεί η ρύθμιση “Ιστορικό τοποθεσίας”. Έτσι ορισμένες εφαρμογές της Google αποθηκεύουν αυτόματα την τοποθεσία, μαζί με μια χρονική σήμανση (timestamp) σε κάθε περίπτωση.

Επομένως, δεν έχει σημασία αν η ρύθμιση αυτη ειναι απενεργοποιημένη ή οχι, γιατι γίνεται καταγραφή της τοποθεσίας ούτως ή άλλως.

Η Google αναφέρει ότι συνεργάζεται με τον γενικό εισαγγελέα της Αριζόνα και έχει καταθέσει έγγραφα με τα οποία απαντά σε ερωτήσεις που έθεσαν οι ανακριτές. “Οι έλεγχοι απορρήτου έχουν ενσωματωθεί εδώ και πολύ καιρό στις υπηρεσίες μας και οι ομάδες μας εργάζονται συνεχώς για να τις συζητήσουν και να τις βελτιώσουν”, αναφέρει ο Jose Castaneda, εκπρόσωπος της Google. “Στην περίπτωση πληροφοριών τοποθεσίας, έχουμε ενημερωθεί και έχουμε εργαστεί σκληρά για να βελτιώσουμε τα στοιχεία ελέγχου απορρήτου. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αυτά τα δημοσιευμένα αποσπάσματα δηλώνουν σαφώς ότι ο στόχος της ομάδας ήταν να μειώσει τη σύγχυση γύρω από τις ρυθμίσεις ιστορικού τοποθεσίας”.

Η οργή για τον τρόπο με τον οποίο η Google έκρυψε επιπλέον ρυθμίσεις τοποθεσίας στο “Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών” – βαθιά στις ρυθμίσεις λογαριασμού Google – οδήγησε τελικά την εταιρεία στο να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η κατάσταση απορρήτου. Μικρές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια κατέληξαν στην τρέχουσα πολιτική της Google, η οποία είναι προεπιλεγμένη αυτόματη διαγραφή τοποθεσίας και ιστορικού αναζήτησης για νέους χρήστες. Οι τρέχοντες χρήστες πρέπει ακόμα να επισκεφθούν τη σελίδα στοιχείων ελέγχου δραστηριότητας για να αλλάξουν τις ρυθμίσεις τους.

Ωστόσο, παρόλο που η Google έχει κάνει αλλαγές, υπάρχουν προφανώς πολλά περισσότερα που θα μπορούσε να κάνει. Τα έγγραφα της αγωγής της Αριζόνα καθιστούν σαφή τη σύγχυση που βιώνουν οι χρήστες.

Για παράδειγμα, η Google προβάλλει εξατομικευμένες διαφημίσεις στους χρήστες της, και μέρος αυτού που χρησιμοποιεί για την εξατομίκευση αυτών των διαφημίσεων είναι τα δεδομένα τοποθεσίας. Είναι δυνατό να απενεργοποιηθεί η εξατομίκευση διαφημίσεων απενεργοποιώντας μια ρύθμιση, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει την Google να εμφανίζει διαφημίσεις με βάση την τοποθεσία. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η Google θα υποθέσει ότι ο χρήστης βρίσκεται σε μια ευρύτερη περιοχή τριών χιλιομέτρων, αντί για την ακριβή τοποθεσία GPS στο χάρτη.

Επιπλέον, η απενεργοποίηση αυτής της ρύθμισης προφανώς δεν αλλάζει τα πράγματα για μια άλλη υπηρεσία διαφημίσεων της Google, το DoubleClick, η οποία χρησιμοποιείται για την εμφάνιση διαφημίσεων σε άλλους ιστότοπους. Η απενεργοποίηση των πληροφοριών τοποθεσίας από αυτές τις διαφημίσεις απαιτεί διαφορετικό UI και η Google εξακολουθεί να χρησιμοποιεί γενικές πληροφορίες τοποθεσίας για τη στόχευση χρηστών.

Οι ρυθμίσεις για το DoubleClick δεν επηρεάζουν την εξατομίκευση διαφημίσεων Google. Έτσι, ένας χρήστης που πίστευε ότι είχε εξαιρεθεί από τη λήψη διαφημίσεων με βάση την τοποθεσία του, λανθάνει για δύο λόγους. Αρχικά, η Google εξακολουθεί να προβάλλει τις διαφημίσεις της βάσει τοποθεσίας μέσω της ίδιας προσφερόμενης ρύθμισης σε καθημερινή βάση. Κατά δεύτερον, μέσω αυτών των παραπλανητικών και αθέμιτων πράξεων και πρακτικών, η Google καθιστά ανέφικτο, αν όχι αδύνατο, τους χρήστες να εξαιρεθούν ουσιαστικά από τη συλλογή πληροφοριών τοποθεσίας της, εάν οι χρήστες επιδιώκουν να το πράξουν.”

 

πηγή: TheVerge

created by – Copyright 2024